3 egenskaper framtidens arbetsgivare letar efter

av | apr 9, 2018 | Karriär

Idag kan man läsa en artikel var och varannan dag om att robotarna kommer att ta över så gott som alla våra jobb. Men låt oss se förbi den värsta skrämselpropagandan och istället fokusera på hur vi bäst kan anpassa oss till konsekvenserna av AI (artificiell intelligens), framförallt i hur vi rekryterar för framtiden. För människor kommer att behövas i våra organisationer, i alla fall under vår livstid!

De flesta branscher kommer på ett eller annat sätt att påverkas av AI och de flesta företag och organisationer gör rätt i att förbereda sig och tänka ’re-skilling’. Med ’Re-skilling’ menas att medarbetarna behöver tänka om hur de jobbar med den nya teknologin och sedan styra om sina arbetsuppgifter så att det på bästa sätt kompletterar robotarnas intåg. I läkaryrket, till exempel, är AI överlägsen på att samla information jämfört med den enskilda läkaren. AI kan därför tolka symptom och ställa diagnoser på ett långt mer effektivt sätt och i en större skala än vad en människa kan. Läkarna har å andra sidan monopol på empati jämfört med robotarna, och borde därför lägga mer tid på att fokusera på behandlingarna och patientupplevelsen i framtiden. Det är det som är ’Re-skilling’: att jobba medströms i den digitala transformationen.

Så hur påverkar detta rekryteringar? Vi på Stardust Search är övertygade om att företag idag gör klokt i att fokusera mindre på CV och mer på de kompetenser som kandidaterna behöver för att klara av en ’re-skilling’ framöver.

Här är mina tre tips för vad du ska leta efter hos kandidater på intervju, oavsett roll

  1. Förändringsbenägenhet. Du vill att kandidaterna ska kunna anpassa sig och vara öppna för den snabbföränderliga omvärld vi lever i.
  2. Analytisk förmåga. När vi nu får tillgång till mer och mer fakta är det viktigt att kunna göra informationen relevant och ta rätt beslut i rätt sammanhang.
  3. Nyfikenhet. Vara öppen för alla de möjligheter som uppstår i och med teknikens utveckling.

Det enda vi kan vara säkra på när det gäller framtiden är att den kommer att se annorlunda ut. Låt oss därför förbereda oss genom att redan nu rekrytera kandidater med de egenskaper som kommer att vara avgörande när robotarna marscherar in på arbetsmarknaden på allvar.

Tror du att även ert företag behöver ”re-skillas”?

Rekommenderad läsning

Pin It on Pinterest